Home » Uncategorized » Историята на Първия автомобил
Историята на Първия автомобил

Историята на Първия автомобил

Появата на първия автомобил, произвела сред хората, такова впечатление, каквото сега на нас би ни направил, космически кораб, кротко кацнал на централния площад.

parvia avtomobil

В днешно време, дори и най-шантавите нововъведения в автомобилостроенето не могат да ни изненадат. Според пророчествата на класиците, той отдавна е престанал да бъде смятан за белег на лукс или разкош и се е преместил в категорията на обикновенните превозни средства.

Създател на първия автомобил в историята на човечеството официално е инженер Карл Бенц , тъй като той бил този, който през 1885 г. за първи път получил патент за своето творение – автомобил с бензинов двигател.

Това първенство би могъл да оспори руския механик и изобретател Иван Ползунов, който сто години по-рано изобретил парния двигател. Неговото творение било толкова грамадно и неугледно, а човека, който го управлявал бил по-скоро огняр, отколкото шофьор, защото постоянно бил зает да хвърля дърва в котела на машината. То все пак, се придвижвало само и служело за превоз на артилерийски оръдия.

Историята пази факта, че дори и по-рано, още през 1672, за забавление на императора на Китай е създадена много малка парна кола, тя дори не била за превоз на пътници, но се придвижвала със силата на парата сама.

Първата кола, представена от Benz, от съвременна гледна точка, изглежда твърде нелепо. Това било двуместно купе на три колела, с новия бензинов двигател с водно охлаждане, а нейния капацитет бил 0.9 конски сили.

В последно време, австрийците започнаха да оспорват първенството на Carl Benz в автомобилостроенето, с твърдението,  че първата кола, с мощност на двигателя от 0,75 конски сили, е произведена от тяхния сънародник Зигфрид Маркус . Така или иначе, тази кола е еднствената оцеляла от онова време.

parvia avtomobil

След Karl Benz, много изобретатели усъвършенствали и допълвали характеристиките на автомобила, докато се доближи до днешния му, така обичаен за нас вид.

Сред тях е Хенри Форд, който по-късно въвежда поетапното производство на автомобили, на конвейер и се счита за бащата на автомобилната индустрия. Той прави и първата кола, достъпна за широката общественост.

Също така и основателят на известната компания "Daimler Motors", който пуска първия "Мерцедес" през 1901 г., немския инженер Gottlieb Daimler. Преди това той е работил за Benz . Той е създател и на прототипа на съвременните четири цилиндрови двигатели.

Официалната дата за създаването на първия автомобил, обаче, си остава 29 януари 1886 г., денят, в който Karl Benz представя за първи път пред света, патентовано, своето изобретение .

Leave a Reply

Scroll To Top
%d bloggers like this: