Home » За Забавление » Щастието е навик, вижте 20 навика на щастливите хора! Практическо ръководство.
Щастието е навик, вижте 20 навика на щастливите хора! Практическо ръководство.

Щастието е навик, вижте 20 навика на щастливите хора! Практическо ръководство.

Щастието е стремеж за всички хора. Никой не иска да бъде тъжен и депресиран.

Всички сме виждали хора, които винаги изглеждат щастливи – дори и след сериозни житейски изпитания. Не е вярно, че щастливите хора не чувстват тъга, скръб или болка, те просто не я оставят да завладее живота им. По-долу са изброени 20 навика, на щастливите хора, които можете да направите ваши

shtastieto1. Ценете живота

Бъдете благодарни, всяка сутрин, че се събуждате жив. Припомнете си детското усещане за чудото на живота. Съсредоточете се върху красотата на всяко живо същество, около вас. Възползвайте се максимално от всеки един ден. Не приемайте нищо за даденост. Радвайте се на малките неща.

2. Избирайте приятелите си разумно

Обградете се с щастливи, позитивни и активни хора, които споделят вашите ценности и цели. Приятели, достатъчно етични, за да ви насърчат да постигнете мечтите си. Такива, които ви приемат, какъвто сте и са там, за да подадат ръка, когато е необходимо.  

3. Бъдете внимателни към хората

Приемете другите такива, каквито са. Уважавайте ги, за това кои са те. Докосвайте ги с добър и щедър дух. Помогнете, когато сте в състояние, без да се опитвате да промените другия човек. Опитайте се да озарявате с позитивизъм деня на всички, които влизат в контакт с вас.

shtastieto4. Учете непрекъснато нещо ново

Бъдете в крак с последните новини по отношение на кариерата и хобито ви. Опитвайте нови и дръзки неща, които предизвикват интереса ви – като танци, ски, сърф, гмуркане или каквото на вас ви е по сърце.

5. Решавайте креативно проблемите си

Не се обвивайте в самосъжаление. Веднага след като се изправите пред някакъв проблем, се заемете с намирането на решение. Не позволявайте на предизвикателствата да влияят на настроението ви, приемайте всяко ново препятствие като възможност, да научите нещо ново. Научете се да се доверявате на инстинктите си – това почти винаги работи.

6. Правете това, което обичате

Някои статистически данни показват, че 80% от хората не харесват работата си! Нищо чудно, че има толкова много нещастни хора, които тичат наоколо. Ние прекарваме голяма част от живота си в работа. Изберете кариера, на която да се радвате – многото пари от работа, която мразите, не си струват. Ако не можете да го направите, поне отделете време да си намерите хоби, което да ви носи удоволствие и се отдавайте, колкото може повече на него.

7. Радвайте се на живота

Огледайте се за красотата около вас. Отделете време, за да помиришете розите, да гледате залеза или изгрева с любимия човек, да направите разходка по морския бряг или излет в гората и т.н. Научете се да живеете в настоящия момент и да го цените. Не живейте в миналото или бъдещето.

shtastieto8. Смях

Не вземайте на сериозно, нито себе си, нито живота си. Можете да намерите хумор, в почти всяка ситуация. Смейте се на себе си – никой не е съвършен. Хуморът е винаги най-подходящия ъгъл за оглед на обстоятелствата. (Естествено има моменти, когато смехът е най-малкото неуместен, но те отминават.)

9. Прощавайте

Прощавайте на другите в името на собственото си спокойствие. Когато вие направите грешка, извлечете си поуката от нея и си простете.

10. Благодарност

Научете се на благодарност. Благодарете не само за специалните неща в живота ви, но и за тези, които на пръв поглед изглеждат тривиални. Бъдете благодарни за вашия дом, вашата работа и най-важното за вашето семейство и приятели. Отделете време, за да им кажете, че сте щастливи, задето са в живота ви.

shtastieto11. Инвестирайте във взаимоотношенията

Уверете вашите близки, че ги обичате, дори по време на конфликт. Полагайте усилия за добрите взаимоотношения със семейството и приятелите си. Прекарвайте достатъчно време с тях. Не забравяйте обещанията си. Бъдете в тяхна подкрепа.

12. Дръжте на думата си

Това е белег на самоуважение. Честността е най-добрата политика. Всяко действие и решение, трябва да се направи на базата на коректност. Бъдете честни със себе си и с хората около вас.

13. Медитирайте

Медитацията е много активна почивка за мозъка. Когато той е отпочинал, ще имате повече енергия и ще работи на по-високо ниво. Видовете медитация, могат да бъдат йога, сън, релаксираща музика или просто отпускане в пълна тишина. Изберете си вашия вариант и го практикувайте ежедневно.

shtastieto14. Игнорирайте злонамерените хора

Концентрирайте се върху живота си такъв, какъвто го искате. Погрижете се за вас и вашето семейство. Не бъдете твърде загрижени или впечатлени от това, което другите хора говорят за вас. Не можете да спрете клюките, на някои хора, това им е призвание. Не ги съдете. Всеки има право да живее собствения си живот така, както иска,  включително и вие.

15. Оптимизъм

Вижте чашата, като наполовина пълна. Търсете положителната страна на всяка ситуация. Тя е там – въпреки че понякога е трудно да се забележи. Знайте, че всичко се случва с причина, макар че често не разбираме каква е причината. Стойте далеч от негативните мисли. Ако някоя отрицателна мисъл пропълзи в главата ви,  веднага си помислете за нещо хубаво и го сложете на нейно място.

16. Обичайте безусловно

Приемете другите такива, каквито са. Не поставяйте ограничения на вашата любов. Въпреки че хората, които обичате, понякога ще ви разочароват, такъв е живота – вие продължете да обичате.

shtastieto17. Постоянство

Никога не се предавайте. Изправяйте се срещу всяко предизвикателство, с нагласата, че то ще ви приближи с още една стъпка към целта. Съсредоточете се върху това, което искате, придобийте необходимите знания и умения, направете успешен план за постигането му и предприемете необходимите действия. Ние винаги сме най-щастливи, докато преследваме нещо ценно за нас. Пътя се оказва по-щастлив от самата цел.

18. Бъдете позитивни

Приемете това, което не може да се промени. Щастливите хора, не пилеят енергия за обстоятелства извън техния контрол. Приемете ограниченията си като човешко същество. Определете ясно нещата, върху които имате контрол и вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате готови отговори.

19. Грижете се за себе си

Погрижете се за вашия ум, тяло и здраве. Правете редовни медицински прегледи. Яжте здравословно и излизайте често навън. Взимайте си почивка. Пийте много вода. Упражнявайте ума си, като непрекъснато го енергизирайте с интересни и вълнуващи предизвикателства.

20. Бъдете себе си

Не се опитвайте да бъдете някой, който не сте. В края на краищата никой не обича фалша. Определете кой сте в същността си – собствените си лични интереси и предпочитания. Бъдете уверени в това, че сте неповторима и прекрасна личност. 

Leave a Reply

Scroll To Top
%d bloggers like this: