Home » За Работата » 10 неща, които шефът НЯМА да ти каже
10 неща, които шефът НЯМА да ти каже

10 неща, които шефът НЯМА да ти каже

Не се заблуждавай, шефът не ти е приятел, нито довереник, нито колега. Има неща, които той никога няма да ти каже или да направи. Виж кои са те!

Работодателите имат една цел – да намерят точните хора, които да им вършат работа. Тяхното удовлетворение се оценява доколко ефикасно и ефективно си вършат работата служителите. По ирония на съдбата, днес за работодателите е по-трудно да намерят подходящите хора. Има толкова много желаещи, че е трудно да се отсеят „плевелите“ от истинските таланти. Това, което преди бе „търсене на игла в купа сено“, сега се превърна в „търсене на игла в десет купи сено“. В резултат на това работодателите трябва да определят продаваемостта на кандидата много по-бързо, отколкото могат реално да го направят.

Шефът не ти е приятел!

Шефът не ти е приятел!

Кандидатите трябва да обърнат още повече внимание на силата на първия фактор – впечатлението. Важни са не само дрехите, уменията, поведението, образованието, опита на подобна позиция, но и справянето с конкуренцията. Ако покажеш, че можеш да бъдеш конкурентноспособен и имаш смелостта да взимаш решения, може и да се окажеш точният човек.

Сега повечето работодатели няма да ти кажат какво си направил грешно. Защо? Първо – не обичат да съобщават лошите новини, второ – не искат да се превръщат във твои врагове и трето – нямат време. И все пак, как да решиш проблем, за чието съществуване не подозираш?

Ето и 10-те неща, който шефът няма да ти каже
• Дрехите ти са стари и демоде; Прекалено стегнати са; Много открити и неподходящи за офиса.
• Видът ти е твърде неглиже, непрофесионален, неугледен.
• Използваш прекалено силен парфюм или не използваш…
• Не си достатъчно находчив, наперен, креативен.
• Ръкостискането ти е лепкаво…
• Говориш прекалено много, имаш бедна граматика.
• Изглеждаш прекалено самоуверен, егоцентричен, ненадежден, отчаян.
• Говориш прекалено бързо, бавно, силно, тихо.
• Смехът ти е дразнещ, силен, неприличен.
• Не си искрен, преиграваш.

Как да действаш?

Е, като се има предвид, че 93% от комуникацията е невербална, можеш да се съсредоточиш върху едно нещо – нагласата. Ако си ядосан, страхлив, объркан, това ще си проличи. Трябва да намериш начин да се чувстваш добре за себе си и да не показваш емоции на работното място. Научи добре кои са силните и слабите ти страни и ги приеми. Само така ще изглеждаш уверен в себе си.

Leave a Reply

Scroll To Top
%d bloggers like this: